Menedék

Írások, bátorítások, történetek.

Black Lives Matter

Mi a bajom az All Lives Matter (ALM) mozgalommal? Ugyanaz, mint David Theo Goldbergnek. Azért számítanak a fekete életek, mert az USA-ban nem számít minden élet.[i]

Az ALM üzenete kicsit olyan mintha leülnék enni egy afrikai gyerekkel, akinek üres a tányérja, majd amikor azt mondja, hogy szeretne ő is enni, akkor azt mondom, hogy mindenki szeretne, és tovább eszem... (Sas Ádám)

Kicsit olyan, mintha égne a barátom háza, és hívnám rá a tűzoltókat: My friend's house matter. Erre jön egy idióta és azt mondja: az én házam nem fontos? aLl hOuSe MaTtEr... Hogy magyarázzam el neki azt, hogy lehet, hogy a barátom családja a házban van és meghalnak, ha nem jön segítség... DE MINDEN HÁZ SZÁMÍT… Igen pont ezért hívom a tűzoltókat a barátom házához, mert az ő háza is számít. Jelenleg a feketék háza (élete) van veszélyben. Tegyük félre az egónkat és segítsünk a tűzoltásban.

If all lives matter why are black people killed for just being black - Billie Eilish (Ha minden élet számít miért ölnek meg feketéket csak azért, mert feketék? - Billie Eilish) 

black-lives-matter-illustrations-roundup-hero-1.jpgIllustration by Sacrée Frangine

Az ALM a fehérek Anti Black Lives Matter-je. Egy eszköz, amivel próbáljuk a valódi problémáról a saját egónkra irányítani a figyelmet.

A Black Lives Matter (későbbiekben csak BLM) azért fáj sok fehérnek, mert ha megkapnák a feketék ugyanazokat a jogokat, amik nekünk, fehéreknek vannak, elveszítenénk a fehér privilégiumainkat.

Álljunk meg egy picit… Mondhatnád, hogy nincsen is fehér felsőbbrendűség. Ez hülyeség, hogy fehérnek lenni privilégium. Erre sok kutatás van, számok és diagrammok. Itt van egy.

ez81i_dvcay7ruw.jpg

Vissza a jogokhoz. Szóval, elméletben megvannak a jogok, mert a civiljogi mozgalmak[ii] kiharcolták, viszont ezek a jogok nem érvényesülnek az esetek túlnyomó többségében. Miért is fáj nekünk az, hogy a fekete társadalom ugyanazt a bánásmódot szeretné, mint ami nekünk születési jogunk? Azért, mert így a fehér felsőbbrendűségünk sérülne, ugyanis ha a feketéket ugyanolyan bánásmódban részesítenék, mint minket, vagy legalább olyanban amit a jog megfogalmaz.

A BLM nem egy ember haláláról szól meglátásom szerint. Nem (nem csak) George Floydról szól. Mert ez nem 2020-as jelenség.[iii] Persze nem segít, ha egy hímsoviniszta, fajgyűlölő elnök van az USA élén. Nem segít, hogy Trump olyan indulatokat és ellentéteket szít a retorikájával a társadalomban, ami eddig nem látott szintet öltött, és gerjeszti a rasszizmust. (Nagyon furcsa, hogy Trump közösségi médián folytatott ámokfutásáért nem kap figyelmeztetést az adott platformtól. Voltak akik újraosztották Trump tweetjeit, bejegyzéseit, és a Twitter törölte, mert gyűlöletbeszéd kategóriába esett… Ez csak úgy érdekességként említettem, el lehet gondolkodni ezen.) A rasszizmus egy régóta eszkalálódó folyamat, ami azzal kezdődött, hogy a feketéket rabszolgának behurcolták az országba, alsóbbrendűnek kezelték őket, sőt munkaeszközként tekintettek rájuk. 

white-fragility-robin-diangelo.jpeg

Az USA-ban rendszer szintű a rasszizmus. Ez nem vélemény, ez tény. [iv][v] Magyarországon is jelen van, a világban mindenhol jelen van. Aztán arról lehetne vitatkozni, hogy az nem rasszizmus, ha magyarként utálom a románt, szlovákot. Nem rasszizmus, ha a cigányt utálom, mert elvileg ugyanazon rassz tagjai vagyunk. Ez inkább sovinizmus[vi], vagy durvább nacionalizmus[vii]. Szemantikai vitát folytathatunk, hogy mi is a jelenség neve, de nem ez a lényeg. A lényeg, hogy negatív megkülönböztetésben van részük. Hogy származásuk, vallásuk, nemi irányultságuk miatt negatív megkülönböztetésben részesül egy nép/vallási/etnikai csoport.  Ilyen indulatok vezettek oda, hogy egyik barátomat majdnem megverték mert a gyűlöletkampány ideje alatt bevándorlónak nézték, holott magyar. Kiabáltak vele, inzultálták. Rosszkor volt rossz helyen… De nem ő a hibás azért, mert arra a buszvonalra ült. A probléma nem benne volt.

Egy cigány barátomat rendszeresen érik megkülönböztetések, atrocitások. Nem tud úgy bemenni egy üzletbe, hogy ne követné 1-2 biztonsági őr amíg vásárol. Vele megcsinálják azt a hivatalok, hogy megfenyegetik, ha nem csinál úgy ahogy ők dirigálnak. Abszurd feltételeket támasztó hivatal pénzt vasalna be rajta jogellenesen, sőt képesek utólag változtatni a saját feltételeiken, amikor annak ő sikeresen megfelel. Az ilyen jogköri visszaélésekre azért is kerülhet sor, mert a kisebbségek kevésbé mernek bírósághoz fordulni, pont az előbb leírt hatósági, azaz rendszer szintű diszkrimináció miatt. Azt gondolják, hogy ő csak örüljön, hogy egyáltalán foglalkoztunk vele és legyen hálás… Úgyse fog munkaügyi bíróságra menni, mert hát ezek nem szoktak… Ezekkel bármit meg lehet tenni… Mondta, hogy a mélyebb érzéseit nem mutatja ki, mert ha az előbb említett dolgot a hivatal velem csinálná meg, akkor én jogosan lennék dühös és csapnék balhét esetleg a sérelmem miatt… Ha ezt ő csinálja akkor cigánykodik. Mennyire egy elcseszett társadalomban élünk… Ezen változtatni kell. Nem csak az USA-ban, de nálunk is szükség van arra, hogy egyenlőnek kezeljük egymást.

Nem támogatom az erőszakot. Mert az erőszak erőszakot szül, mégis azt látom, hogy vannak helyzetetek, amit nem lehet megoldani csupán békés tüntetéssel. Van, hogy ki kell állni magunkért. Egy amerikai lány a TikTokon a következőket mondta (leginkább az idősebb generációnak címezve): „Csodálkoztok azon, hogy most a fiatalok kint vannak az utcán és tüntetnek a BLM mozgalomban? Ezek a fiatalok az Éhezők Viadalán és a Beavatott szérián nőttek fel. Olyan filmeken ahol a fiatal generációnak elege lett a rendszerből, az elnyomásból, a képmutató elitből. Készüljetek, ez még csak az 1. fejezet…”

 

Minden ember egyenlő. Legyen az fehér, fekete, ázsiai, heteró, vagy lmbtq+. Senkit nem lenne szabad diszkriminálni azért, mert fekete, vagy mert a saját neméhez vonzódik. Senkit nem kellene bullyingolni csak azért, mert más. Keresztényként pedig főleg az lenne a feladatunk, hogy az elnyomottak oldalán álljunk[viii]. Isten nem tesz különbséget a fekete és a fehér ember között. Az lmbtq+ vagy a heteró ember között. Isten MINDENKIÉRT elküldte Jézust. MINDENKIÉRT meghalt. Isten minden emberben a gyermekét látja, akit meg akar váltani Jézus által.

A BLM nem egy vélemény, hanem tény. Minden fekete élet számít. És a BLM-nek addig van létjogosultsága amíg be nem fejezzük a másikat kevesebbnek látni. Addig amíg meg nem szűnnek a címkék, hogy fehér, fekete, cigány, ázsiai, meleg. Addig, amíg mind csak emberek leszünk. All black lives matter!

Keresztényként a témához való hozzáállásunkat talán legjobban Máté 25. fejezet 35-36. verse fogalmazza meg:

„Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám.” (RÚF)

Amikor földi életünk lezárul és megjelenünk Isten előtt, nem a bőrszínünk, vagy az irányultságunk fog számítani, hanem az, hogy ismerjük-e Jézust. Addig viszont próbáljunk úgy élni, hogy a tőlünk telhető legtöbbet megtesszük azért, hogy másokra Isten szemén keresztül tudjunk nézni és egyenlő emberként tekintünk rájuk.

 

[i] https://www.huffpost.com/entry/why-black-lives-matter_b_8191424

[ii] https://en.wikipedia.org/wiki/Civil_rights_movement

[iii] Celia története: https://faithfullymagazine.com/real-american-idol/

[iv] http://www.usccb.org/issues-and-action/human-life-and-dignity/racism/upload/racism-and-systemic-racism.pdf

[v] https://www.benjerry.com/home/whats-new/2016/systemic-racism-is-real

[vi] https://hu.wikipedia.org/wiki/Sovinizmus

[vii] https://hu.wikipedia.org/wiki/Nacionalizmus

[viii] 1Tim 5:3-16, Jak 1,27, 5Móz 10:18, Zsolt. 68:6,

A bejegyzés trackback címe:

https://menedekhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4015808178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Menedék

Írások, bátorítások, történetek. Mindezek központjában az a személy Aki teljesen átformálta az életünket: Isten. Megtapasztaltuk, hogy valóságos. Nem csak hallja, ha imádkozunk hozzá, hanem válaszol is rá. Tapasztald meg te is azt, hogy Isten valóságos! Fedezz fel egy új életet!

Címkék

2017 (1) Ábrahám (1) All Lives Matter (1) álom (1) álommeló (1) amikorIstenhallgat (3) az óriások elbuknak (1) a hatalom gyűrűje (1) A kék hajtól Krisztusig (1) A király közöttünk van (1) barát (1) bátorítás (11) bizalom (3) Black Lives Matter (1) bűn (1) Chris Pratt (1) coming out (1) covid-19 (1) csend (1) csónak a vízen (1) Daenerys Targaryen (2) dragons (1) elengedés (1) Elevation Worship (2) elfogadás (1) elvégeztetett (1) emlékezés (1) eső (1) Eszter (1) Fedetlen arccal (1) fenntartó erő (1) film (1) főnix (1) Fordulópont (1) Four Season (1) Frodo (1) from ashes we will rise (1) Game of Thrones (2) görög filozófia (1) gravitáció (1) gyász (1) gyermeki bizalom (1) gyülekezet (1) gyülekezeti helyzet (1) Gyűrűk Ura (1) halál (1) hatalom (1) ha nem is látom hiszek (1) híresség (1) hit (9) hitetlenség (1) hit szemüvege (1) hosszabb út (1) hozzáállás (2) hűség (1) időzítés (1) iga (1) igazság (3) ígéret (1) Immanuel (1) indulj (1) intertestamentális (2) Istentől kapott hatalom (1) Isten üzenetei és bátorításai a sorozatok és filmek világán keresztül (2) Jaycee (1) Jézus (6) Jézus kérdései (6) Jézus Krisztus (3) Jézus Krisztus bizonyítéka (1) kegyelem (3) képmutatás (1) kereszt (1) kereszthalál (1) kerülő (1) keskeny út (1) készen állsz (1) kezdetek (1) Krisztus (1) látni (1) látomás (2) látom ha hiszem (1) légy okos (1) Lépj ki a kerítés mögül! (1) logos (1) magic (1) megéri várni (2) megismerés (1) megtérés (5) Megtérés új élet (1) Megtérés új élet 2 (1) megváltás (1) mélyvíz (1) Menedék (1) Mother of Dragons (2) nagypéntek (2) nehézségek (1) némaság (1) őszintén (1) puszta (3) queen (1) radikális (1) radikális kereszténység (1) rasszizmus (1) remén (1) remény (2) reménység (5) Rend Collective (1) Samu (1) sárkányok (1) something more (1) sorozat (1) szabadság (1) szabályrendszer (1) szél (1) személyes üzenet (3) szemüveg (1) Szent Szellem (1) szenvedés (1) szeretet (1) szolgálat (1) tanítás (9) tanítás.. (1) törvény (1) tűz (1) új (1) új kezdet (1) üzenet (5) vagyok (1) vallás (2) vallás és hit (2) valóság (1) vándorlás (1) várakozás (6) veled az Úr (2) vigasztalás (1) Világítótoronynak lenni kiváltság! (1) viselkedés (1) víz (1) völgy (1) zsákutca (1) the Queen I chose (1) ἐγώ εἰμί (1) Címkefelhő

Linkek

süti beállítások módosítása